Borçlar Hukuku

Borçlar Hukuku, birden çok taraflı ve tek taraflı hukuki işlemleri düzenleyen bir hukuk dalıdır. Borç, hukuki bir işlemde, bir edimin yerine getirilmesi üzerine kurulu hukuki bir bağdır.
Borçlu, bu edimi yerine getirmekle yükümlü kişi iken, alacaklı bu edimin yerine getirilmesini talep etme hakkına sahip olan kişidir.
Borçlar hukuku ile ilgili düzenlemeler, Türk Borçlar Kanunu’nda yer almaktadır.
Borçlar Hukuku, borcun ortaya çıkması, sona ermesi, hükümleri, alacaklı ve borçlunun temerrüdü gibi temel konuları kapsamakta, ayrıca sözleşmeler ve haksız fiiller özel borç ilişkilerine de geniş bir şekilde yer vermektedir.
Borçlar Hukukuna ilişkin düzenlemeler, tarafların hak ve yükümlülüklerini belirlemektedir.
Sözleşmeler Hukuku, Borçlar Hukuku kapsamındadır. Taraflar arasında yapılan sözleşmelerin hukuki dayanağı, Borçlar Hukuku tarafından belirlenir ve sözleşmelerin uygulanması sırasında ortaya çıkabilecek uyuşmazlıkların çözülmesinde Borçlar Hukuku hükümleri uygulanır.
Sözleşme, en az iki tarafın açıkladıkları irade beyanları ile oluşturulan hukuki anlaşmadır. Sözleşmeler, taraflara hak ve yükümlülükler getirmekte ve aynı zamanda bu hak ve yükümlülüklerin sınırlarını da net bir şekilde çizmektedir. Tarafların irade beyanları doğrultusunda oluşturulacak sözleşmelerin doğru hazırlanması ve taraflar arasında hukuki uyuşmazlıkların önlenmesi, bu alandaki profesyonel destekle mümkün olur.
Sözleşmeler Hukuku, taraflar arasında yapılan sözleşmelerin oluşturulması, ifası, sona ermesi, geçerliliği gibi hukuki durumları düzenler.
Sözleşmeler ve Borçlar Hukuku ile ilgili danışmanlık almak için, web sitemizde yer alan iletişim kanallarımızdan sözleşmeler ve borçlar hukuku avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.